cebelarska-zveza-drustev-maribor-Layer 312Apiterapija

Kaj je apiterapija in zakaj jo izbrati?

Apiterapija je veda, s pomočjo katere preprečujemo, zdravimo ali rehabilitiramo človeka pa tudi živali, ki imajo eno ali več bolezni oz. bolezenskih stanj s pomočjo čebeljih pridelkov, ki so: med, cvetni prah, propolis, čebelji vosek, matični mleček, čebelji strup, apilarnil in čebele.

Danes ima apiterapija širši pomen, zato govorimo o APIMEDICINI, ki je del integrativne medicine, je holistična medicina, ki presega pojem alternativne medicine in je lahko odlična dopolnitev medicini predvsem v preventivi in rehabilitaciji. Apiterpija pomeni celovito zdravljenje: vse uporabiti oz. povzeti ali vse zdraviti.

Holistična je zato, ker je na harmoničen način povezana z naravnimi procesi in uporablja spoznanja drugih holističnih terapij kot so: fitoterapija (uporaba zelišč – najboljši zeliščar je čebela – »leteči farmacevt«), aromaterapija (uporaba hlapljivih snovi), akupunktura, akupresura, ajurveda, ……..in seveda dognanja uradne medicine.

Metode uporabe so zelo različne. Pripravke koristimo za notranjo in zunanjo uporabo. Torej skozi usta in druge telesne odprtine, zunanje z oblogami, mazili, masažami, inhalacijami, aerosolnimi inhalacijami tudi  s pomočjo aerosolnih aparatov, tretiranji s pomočjo ultrazvoka, elektroforezo, torej z galvanskim tokom, injekcijami ipd.

Skratka, čebela nam nudi veliko možnosti s svojimi pridelki, ki jih človeštvo zna s tisočletnimi izkušnjami in s sodobnimi metodami in znanjem s pridom uporabiti za boljše počutje, povečano odpornost ali zdravljenje raznih obolenj.

Kaj uporabljamo v apiterapiji?

V apiterapiji lahko uporabljamo različne čebelje pridelke, kateri pa niso primerni za vsako tegobo.

cebelarska-zveza-drustev-maribor-Layer 313Zdravilne lastnosti medu so pomembne zaradi bogate sestave encimov, naravnih mineralnih snovi, vitaminov, antioksidantov vse v primernem razmerju. Med je lahko prebavljiv zaradi enostavnih oglikovih hidratov in zelo primeren za zunanjo in notranjo uporabo. Zaradi svojih lastnosti uporabljamo med pri inhalacijah, masažah, kopelih, tudi pri zdravljenju ran zaradi njegovih protibakterijskih lastnosti in v notranji uporabi.
Poudariti je potrebno, da je kristaliziran med znak pristnega naravnega medu.

Propolis je najmočnejši pridelek čebel z protibakterijskim, protiglivičnim, protivirusnim, protialergijskim, protibolečinskim, protivnetnem delovanjem ter zaradi bogate sestave flavonojdov zelo pomemben antioksidant. Njegova uporaba je vsestranska in mu pripisujejo avtorji in raziskovalci posebno mesto med zdravili jutrišnjega dne.

Čebelji vosek je nenadomestljiv za obloge, kot sestavni del naravnih mazil in s svojimi preko 250 sestavinami nepogrešljiv v apiterapiji.

Matični mleček je najdražji in najbolj bogat pridelek žlez čebel. Zaradi svoje odlične sestave je odličen naravni koncentrat in zaradi sestave, ki mu ni para v naravi, pravi hormonski preparat, ki deluje zelo stimulativno, antidepresivno in je pravi naravni »doping«. Uporablja se vsestransko notranje in zunanje.

Cvetni prah osmukanec in izkopanec je nenadomestljiv v apiterapiji zaradi svoje bogate sestave mineralnih snovi, aminokislin, vitaminov. Koristnost cvetnega prahu se izpostavlja pri veliko boleznih in preventivi proti ostoporozi pri ženskah, pri moških pa odlično preventivno sredstvo proti rasti prostate.

Apilarnil v Sloveniji bolj znan v zadnjem času, je pa izreden proizvod namenjen uporabi v apiterapiji, s podobnimi lastnostmi, kot jih ima matični mleček, vendar z drugimi poudarki.

Čebelji strup se v apiterapiji uporablja na več načinov, je pa zaradi svoje sestave odlično protivnetno in protibolečinsko sredstvo, uporablja se predvsem pri obolenjih živcev in je že dolgo znan kot odličen antirevmatik.

cebelarska-zveza-drustev-stajerske-Layer 315

Sekcija apiterapevtov Slovenije

Sekcija apiterapevtov Slovenije, vodi jo gospod Vlado Pušnik s timom gospod Karl Vogrinčič, gospod Norbert Jedlovčnik in gospod Jožef Bauman. Sekcija je bila ustanovljena leta 2014. Predpogoj za včlanitev v sekcijo je predhodno članstvo v Sekciji za apiterapijo dr. Filipa Terča. Člani naj bi imeli vsaj nekaj osnove iz čebelarstva in apiterapije.

Sekcija za apiterapijo dr. Filipa Terča

Sekcija za apiterapijo dr. Filipa Terča, vodi jo gospod Karl Vogrinčič. Namen članstva v sekciji je povezovati zainteresirane čebelarje, občane vseh poklicev, upokojencev, pedagogov, farmacevtov, medicinskega osebja…, da se seznanijo z možnostmi, ki jih nudijo čebelji pridelki, metode uporabe njih, omejitve, pravilne uporabe, doziranja,… Vsi člani sekcije so vabljeni brezplačno na simpozije in predavanja zanje (predpogoj za brezplačne udeležitev na simpozijih in predavanjih je članstvo v sekciji in s tem plačilo članarine).

Kdo je bil dr. Filip Terč?

Kdo je bil dr. Filip Terč? Imenujemo ga tudi oče moderne apiterapije. Prvi je začel težave revmatizma zdraviti s čebeljim strupom. Revmatolog, apiterapevt, rojen 30. marca 1844 v vasi Praporište (Šumava) na Češkem. Umrl 28. oktobra 1917 v Mariboru. Pokopan je na pobreškem pokopališču v Mariboru. Večino življenja je živel in služboval v Sloveniji, v Mariboru. Pustil je pomembne sledi tako v zdravilstvu kot tudi v samem mestu Maribor, saj je bil za čas svojega bivanja tukaj tudi pomemben član gradbenega odbora mesta Maribor.

Streliška cesta 150, 2000 Maribor

Davčna številka: SI50216406
DEŽELNA BANKA SLOVENIJE

Uradne ure vsako sredo med 16:00 in 18:00 uro na Streliški cesti 150.

zveza@czds.si | tajnistvo@czds.si

Matična številka: 5010667000
TRR SI56 1934 0501 1005 481

zveza@czdm.si | tajnistvo@czdm.si

Davčna številka: SI50216406

Matična številka: 5010667000

DEŽELNA BANKA SLOVENIJE
TRR SI56 1934 0501 1005 481

URADNE URE VODSTVO

070 468 818
ob sredah med 16:00 in 18:00 uro popoldan
ob petkih med 10:00 in 12:00 uro dopoldan

URADNE URE TAJNIŠTVO

070 492 190
ob ponedeljkih med 16:00 in 18:00 uro popoldan
ob četrtkih med 10:00 in 12:00 uro dopoldan